Sindikat Mittala najavio štrajk za 23. oktobar

Osim isplate regresa, Sindikat je zatražio i povećanje minimalne satnice sa dosadašnjih 3,06 na 3,37

Upravni odbor Sindikata ArcelorMittala Zenica (AMZ) donio je odluku o zakazivanju generalnog štrajka u ovoj kompaniji u koji će stupiti 23. oktobra.
- Generalna obustava rada počinje 23. oktobra u sedam sati. Nema proizvodnje, nema ulaza sirovine, nema prodaje robe. Pogoni idu u toplotni režim, bez proizvodnje, najavio je jučer Zuhdija Kapetanović, predsjednik Sindikata AMZ-a.

Neuspješni pregovori

On je također podsjetio da je prošli kolektivni ugovor postignut tek nakon 20 sastanaka, a od vanredne skupštine Sindikata, koja je održana 16. augusta, do danas održano je pet neuspješnih pregovaračkih sastanaka s upravom AMZ-a.
Osim isplate regresa, Sindikat je zatražio i povećanje minimalne satnice sa dosadašnjih 3,06 na 3,37 KM, odnosno povećanje za 10 posto. Satnica u kompaniji AMZ nije povećavana od 2014. godine. Za sada kompanija nudi povećanje fiksnog dijela plaće za dva posto počev od 1. jula.
- Sindikat traži povećanje neto satnice od 10 posto koja trenutno, prema važećem kolektivnom ugovoru i pravilniku o radu, iznosi 3,06 KM (na 3,37 KM), a ovo što uprava nudi dva posto ili 15-18 KM mjesečno je nešto što Sindikat apsolutno ne može prihvatiti i, štaviše, to smatra uvredljivim, kazao je Kenan Mujkanović, predsjednik Sindikata metalaca ZDK-a.
On je dodao da, kada su u pitanju argumenti za povećanje cijene rada, zahtjevi Sindikata su više nego opravdani.
- Ova kompanija je u zadnjih 10 godina smanjila broj radnika za 1.700. S druge strane, proizvodnja u zadnje četiri godine je za 15,96 posto veća nego u prethodne četiri. Znači, AMZ je u periodu 2014-2017. proizveo 3 miliona i 109 hiljada tona čelika, što pretvoreno u KM iznosi oko 2,7 milijardi KM. To je 400 miliona KM više nego u prethodne četiri godine. S druge strane, produktivnost po radniku u AMZ-u je porasla za skoro 35 posto, dodao je Mujkanović.

Radnici se ne spominju

Kako je navedeno, kad je u pitanju regres, u zadnjih 13 godina otkako je kompanija Mittal ušla u zeničku Željezaru taj regres je isplaćen samo tri puta.
- Kroz sve pregovore pregovaračka ekipa AMZ-a ni u jednom segmentu nije spomenula radnika. Ako sada ne izdejstvujemo ovo što tražimo, bojim se da će radnici AMZ-a biti bukvalno robovi u ovoj kompaniji i kod ovog poslodavca, a ovaj Sindikat to sigurno neće dozvoliti, poručio je Kapetanović.

Izvor Oslobođenje

KOMENTARI