Veterani BH Telecoma obuli djecu povratnika

Bio je to dan koji će ostati u sjećanju ne samo onima koji su itekako obradovali učenike koji pohađaju nastavu u Skelanima, u osnovnim školama na području srebreničke općine, nego upravo samim učenicima.

Briga manje roditeljima

Došli su u pravo vrijeme vikenda iza nas, da školarce obraduju zbilja kvalitetnom novom zimskom obućom. Ovo je deseta, ustvari, jubilarna humanitarna akcija kojom osiguravaju obuću za djecu povratnika koja žive i školuju se na teritoriji RS-a.

Nositelji i organizatori humanitarne akcije su Unija veterana, sekcije JOB sarajevske i JOB Generalne direkcije BH Telecoma, a uz veliku pomoć radnika ove kompanije te OSO Generalne direkcije BH Telecoma. Njihovu humanitarnu akciju pomaže firma Intersport.

Radosti učenika i učenica svjedočili smo u džamiji u Osatu, gdje je njih 98 dobilo obuću u kojoj im nadolazeće jesenje kiše, onda mrazevi i snjegovi koji dolaze ništa neće moći. Uz obuću našla se tu i poneka majica, kapa...

Među onima koji su dobili obuću su i braća Kenad (IV razred osnovne škole) i Kenan Karamehmedović (prvačić), koji nam kažu da im se ono što su dobili sviđa, kao i još dvojici braće Abdulazizu (šesti razred) i Farizu (četvrti razred) Lemešu. Ma kojeg god da smo učenika ili učenicu pitali, a po osmijehu im se vidjelo koliko su obradovani, odgovarali su da im se obuća sviđa.

Od prisutnih roditelja, također, saznajemo da će ono što su dobili ovom humanitarnom akcijom itekako dobro doći njihovoj djeci.

Imam džamije u Osatu Ibro Mehmedović, uz kojega je domaćin bio i imam džemata Dobrak Dževad Orić, kaže da ova pomoć, donacija i akcija “znači dosta za ovu djecu koja žive u povratničkim selima.

Malo ko radi

“Ova pomoć, donacija i akcija znače dosta za ovu djecu koja žive na području mjesnih zajednica i ova tri džemata. U Osetu, u našem džematu, mnogo roditelja djece je nezaposleno. Ljudi, dakle, žive na rubu egzistencije. Pretežno se bave poljoprivredom, sakupljanjem ljekovitog bilja i tako, rijetko ko iz ove MZ je zaposlen u nekoj od firmi”, kažu nam Mehmedović i Orić.

Izvor Oslobođenje

KOMENTARI